Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Catering organizasyonlarının yönetim ve planı ile ilgili işlevlerini açıklayabileceklerdir.
|
2) Toplu Beslenme Sistemi ve Catering uygulamalarıyla ilgili temel kavramları tanımlayabileceklerdir.
|
3) Catering operasyonlarında menü planlama ve maliyetlendirme uygulamalarını yapabilecekler, servis ve sunum tekniklerini analiz edebilecektir.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Catering organizasyonlarının yönetim ve planı ile ilgili işlevleri tanımlayabilecektir.
|
2) İçerde ve dışarıda yapılan catering operasyonlarını karşılaştırabilecek ve Catering organizasyonlarında takım çalışmasının önemini tartışabilecektir.
|
3) Catering organizasyonlarındaki farklı servis çeşitlerini tanımlayabilecek ve üretim süreci ve kontrolünü açıklayabilecektir.
|
4) Alana özgü kuramsal ve uygulamaya yönelik bilgiyi değerlendirebilecektir.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Tanışma ve Ders İçerik Tanıtımları |
Materyal
|
|
2) |
Catering Tarihsel Gelişimi ve Çeşitleri |
|
|
3) |
Catering Üretiminde Dikkat Çeken Noktalar |
|
|
4) |
Gıda Güvenliği ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları |
|
|
5) |
Menü Planlamaları |
|
|
6) |
Kalite Kavramları |
|
|
7) |
Ara Sınav |
|
|
8) |
Catering Firma Ziyareti |
|
|
9) |
Gıda Maddelerinin İşletmeye Kabulu |
|
|
10) |
Gıda Maddelerinin İşletmede Depolanması |
|
|
11) |
Gıda Maddelerinin İşletmede İşlenmesi |
|
|
12) |
İşlenen Gıda Maddelerinden Üretilen Hazır Yemeklerin Sevki |
|
|
13) |
Maliyet Hesaplama |
|
|
14) |
Maliyet Hesaplama |
|
|
15) |
Genel Ders Tekrarı ve Dönem Sonu Ödevlerini Toparlama |
|
|
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrayabilme |
|
2) |
Konaklama ve ağırlama endüstrisinin alanındaki kavramları ve kuralları bilebilme ve gereğini yerine getirebilme |
4 |
3) |
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenerek uygulayabilme |
2 |
4) |
İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenebilme ve bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirirebilme. |
3 |
5) |
Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilebilme ve uygulayabilime |
5 |
6) |
Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygulayabilme |
|
7) |
Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrebilme ve araştırma yapma becerisi kazanabilme. |
|
8) |
Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlayabilme ve Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygulayabilme. |
|
9) |
Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazabilme |
3 |
10) |
Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendirebilme |
|
11) |
Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirebilme. |
5 |
12) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanabilme. |
|
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
2 |
28 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Derse Özgü Staj |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışması |
4 |
0 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Sunum / Seminer |
0 |
0 |
0 |
Proje |
0 |
0 |
0 |
Ödevler |
1 |
0 |
0 |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
28 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri |
Etkinlik Sayısı/Yarıyıl |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü |
Kısa Sınav |
1 |
0 |
0 |
Ara Sınavlar |
1 |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
1 |
0 |
0 |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü |
- |
- |
0 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) |
28 |
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) |
4 |